Inwentaryzacja roczna







Początek roku to również czas na sprawdzenie stanu faktycznego na klepie. O co chodzi? Po prostu liczymy towar na sklepie :)

W pierwszych miesiącach roku część z sieci spożywczych przeprowadza na swoich sklepach inwentaryzacje roczne. Liczymy towar, który mamy na sklepie i porównujemy te wartości do tego, co mamy w systemie. 

Po co to robimy? Żeby wiedzieć czy jesteśmy dobrym gospodarzem na sklepie i czy pilnujemy stanów. Każdy kierownik powinien na bieżąc pracować na swoim sklepie aby stan faktyczny wszystkich towarów na sklepie był jak najbardziej zbliżony do stanów w komputerze. Nie napiszę Wam tu oczywiście żadnych konkretnych kwot, gdyż każda firma ma inne założenia, jeśli chodzi o wynik inwentaryzacyjny. Jedno co na pewno musisz wiedzieć, to im mniej Ci towaru brakuje, tym lepiej :) Jako kierownik sklepu odpowiadasz za wynik.

Inwentaryzacja roczna różni się od inwentaryzacji cząstkowych przeprowadzanych na wybranych grupach towarowych. Przede wszystkim obejmuje ona cały sklep i jak nie trudno się domyślić zajmuje więcej czasu. Trzeba też do niej trochę bardziej przygotować i więcej rzeczy przypilnować.

Punkty, które musisz przypilnować:

1. Zaplanowanie pracowników przed inwentaryzacją, na działania potrzebne do przygotowania sklepu.

2. Zaplanowanie pracowników na czas inwentaryzacji ( ilość osób zależna jest od tego czy liczycie sami, czy pomaga Wam firma zewnętrzna).

3. Zaplanowanie pracowników po inwentaryzacji do uporządkowania sali sprzedaży po liczeniu.

4. Wprowadzenie, potwierdzenie wszystkich dostaw w systemie.

5. Sprawdzenie i potwierdzenie wszystkich zwrotów.

6. Uporządkowanie towaru na sklepie i na magazynie.

7. Sprawdzenie czy działają nam sprzęty potrzebne do liczenia ( skanery, wagi)

8. Sprawdzenie czy coś poza towarem jest liczone ( np, palety, materiały biurowe, ubrania itp.)

9. Jeśli pracujesz w sieci, która otrzymuje gratisy od przedstawicieli, wprowadzenie ich na stan i ewentualne wynegocjowanie dodatkowych gratisów na poczet wyniku inwentaryzacyjnego ( aczkolwiek to powinno zadziać się wcześniej, nie w ostatnim momencie)

10. Pozytywne nastawienie - na wynik inwentaryzacyjny roczny pracujesz jak sama nazwa wskazuje cały rok. Pozostaje tylko przygotować dobrze sklep do liczenia.

Podczas inwentaryzacji ważne jest aby przypilnować jej poprawności. Nie chodzi  to, żeby jakkolwiek było policzone. Jakość liczenia, ilość pomyłek wpływa na wynik inwentaryzacji. 

Żeby sprawdzić dokładność i poprawność ilości, które zostały policzone, sklepy wprowadzają re kontrolę liczenia. Sprawdzamy poprawność policzenia na wybranych grupach towarowych. Najczęściej są to grupy najbardziej narażone na kradzieże i różnice remanentowe. Do tych grup należą m.in alkohol, kawy, mleko dla niemowląt, papierosy. Jako kierownik masz wpływ ( a raczej powinieneś mieć) na to jaki grupy towarowe sprawdzasz po raz kolejny. W większości sieci to kierownik sklepu lub kierownik regionalny w porozumieniu z kierownikiem sklepu, typuje te grupy towarowe.

Na podstawie wyniku inwentaryzacyjnego jesteś w stanie zaplanować kolejne cele i założenia na nowy rok obrotowy na Twoim sklepie. 

Życzę Ci dobrych wyników, a w razie pytań, pisz śmiało :)


Kierowniczka.sklepu 

Komentarze